Netwell Oy

Ohjelmistoyritys, joka on erikoistunut kehittämään asiakkaidensa liiketoimintaa modernien sosiaalisten ohjelmistojen avulla.

Netwell Oy

Ohjelmistoyritys, joka on erikoistunut kehittämään asiakkaidensa liiketoimintaa modernien sosiaalisten ohjelmistojen avulla.

Muutoksia HCL-ohjelmistojen lisensointiin 2020

IBM-HCL-kaupan yhteydessä puhuttiin jo siitä, että HCL tulee yksinkertaistamaan tuotteiden lisensointia jatkossa. IBM:n käyttämä PVU (Processor Value Unit) -malli on koettu hyvin hankalaksi ja jopa riskialttiiksi, koska asiakas ei itse osaa välttämättä edes määrittää tarvittavien lisenssien määrää. Mahdolliset muutokset laiteympäristöissä ovat myös aiheuttaneet yllätyksiä, koska niillä on ollut vaikutuksia lisenssivaatimuksiin.

Domino V11 -version myötä jatkossa on pääasiassa käytössä “per user” -lisensointi, jossa vain käyttäjät tarvitsevat lisenssin/käyttöoikeuden. Tässä mallissa ei lasketa palvelinkapasiteettia tai edes palvelinten määrää. Asiakkaan on helpompi budjetoida lisenssikustannukset koska ne on tiedossa jo etukäteen. Ohjelmistot tukevat nyt myös käytön jatkuvaa seurantaa ja raportointia, joten lisenssiauditoinnille ei ole enää jatkossa tarvetta.


Nykyisin on edelleen voimassa IBM:n lisenssimallit ja -ehdot. Asiakas saa edelleen tuen ja käyttöoikeuden myös uusiin versioihin mikäli ylläpito on vain voimassa. Siirtyminen uuteen lisensointimalliin tapahtuu nykyisten ylläpitojen päättyessä. Muutos on asiakkaalle näkymätön eikä aiheuta lisäkustannuksia nykyiseen verrattuna. Käytännössä muutos koskee nykyisiä PVU+CAL, CEO sekä Dual Entitlement -lisenssejä. Ne muunnetaan automaattisesti vastaaviksi lisensseiksi/käyttöoikeuksiksi automaattisesti. Kaikki nykyiset käyttöoikeudet säilyvät entisellään.

Mikäli asiakkaalla on voimassaolevia lisenssejä, ne muunnetaan ns. per user perpetual -lisensseiksi, eli asiakkaalle jää edelleenkin "ikuinen" käyttöoikeus ohjelmistoihin ja uusittava ylläpito tarvitaan tukipalvelua ja uusia päivityksiä varten. Nykyiset käyttöoikeudet (esim. dual entitlement) muuntuvat per user term -käyttöoikeuksiksi, jossa asiakas ei omista lisenssiä vaan vuokraa sitä samoin kuin tähänkin asti. Uusille asiakkaille tarjotaan pääasiassa per user term -mallia jatkossa.


Poikkeuksena on edelleen palvelinpohjainen Utility ja XWork -lisensointi, jotka säilyvät toistaiseksi ennallaan. Nämä on tarkoitus korvata jatkossa käyttöön, ei palvelimen ominaisuuksiin, perustuvilla lisenssiehdoilla, mutta toistaiseksi niiden osalta käytetään siis nykyisiä käytäntöjä (myös PVU-laskentaa). HCL tuo jatkossa myös täysin uusia lisenssivaihtoehtoja, joista kuulemme lähiaikoina lisää.


Ota meihin yhteyttä niin käydään läpi miten lisensointimuutokset vaikuttavat ja miten uudet lisensointimallit kannattaa hyödyntää juuri teidän tapauksessa.

Tutustu kiinnostaviin ratkaisuihimme

Innostava työn uudistaja. Luomme asiakkaillemme tulevaisuuden työtavat, jotka lisäävät kilpailukykyä ja työn iloa.

Yhteystiedot

Schaumanin puistotie 10,
40100 Jyväskylä
Puh: +358 10 3472 600
Sähköposti:sales@netwell.fi

Ota yhteyttä
Netwell on osaProtaconia.