Blogi

Askeleet sosiaaliseen liiketoimintaan

Netwell Oy

Ohjelmistoyritys, joka on erikoistunut kehittämään asiakkaidensa liiketoimintaa modernien sosiaalisten ohjelmistojen avulla.

Netwell Oy

Ohjelmistoyritys, joka on erikoistunut kehittämään asiakkaidensa liiketoimintaa modernien sosiaalisten ohjelmistojen avulla.

Tabletin valinta työkäyttöön

Venla Junttila
Aug 28, 2016
Tabletteja ja älyluureja on tarjolla valtava määrä erilaisia, ja varustettuna erilaisilla ominaisuuksilla. Mobiilisovellukset on tehty käytettäväksi missä vain, mutta saadaksesi niistä parhaan hyödyn, kannattaa tuumata missä ja millaisilla laitteilla niitä käytetään.

Laitteesta ja sovelluksista saadaan täysi hyöty silloin kun ne on valittu oikein ja käyttöympäristö on suunniteltu tarkoitukseen sopiviksi. Tässä jutussa tuodaan esiin Swingio -tuotteemme käyttöönotoissa havaitsemiamme tärkeimpiä huomioon otettavia seikkoja kun tabletteja otetaan työkäyttöön.


Tärkeimmät asiat, jotka valinnassa tulee huomioida ovat käytettävät sovellukset ja se, missä ja milloin niitä käytetään. Se, mitä sovelluksia aiotaan käyttää, saattaa rajata esimerkiksi käyttöjärjestelmän - jotkin sovellukset ovat tuettuja vain tietyillä käyttöjärjestelmillä.

Kysymys 1: Mitkä sovellukset -> Mitkä ovat tuetut laitteet ja käyttöjärjestelmät?

 • Selvitä mitä sovelluksia aiot käyttää ja mitä ne vaativat laitteelta ja millä käyttöjärjestelmällä ne toimivat.
 • Muut ympäröivät laitteet voivat myös vaikuttaa valintaan (Ekosysteemi) - esim. Applen tabletit toimivat jouhevammin Mac koneiden ja iPhone puhelinten kanssa.

Swingio toimii kaikilla tablettien yleisimmillä käyttöjärjestelmillä: Windows, Apple iOS ja Android, se ei vaadi erillistä sovellusta koska sitä käytetään selaimella

Kysymys 2: Laitteen koko

 • Usein sovellusten käyttö on miellyttävämpää tablettikokoisella näytöllä kuin pienellä älypuhelimella.
 • Tablettejakin on varsin monen kokoisia ja olisikin hyvä, jos käyttöön otettavaa sovellusta pääsisi testaamaan erikokoisilla laitteilla, jotta pystyt valitsemaan parhaiten toimivan koon.
 • Jos sovelluksessa halutaan katsella esim. tarkkoja kuvia tai videoita, on kokoa ja tarkkuutta oltava tarpeeksi. Huomaa koon lisäksi myös näytön resoluutio, edullisimmilla malleilla ei välttämättä pysty katselemaan videoita ja kuvia täydellä tarkkuudella.

SwingIO toimii jopa pienimmilläkin älypuhelimilla ja tableteilla, osa toiminnoista skaalautuu erillisen valikon taakse jos näyttö on pieni. Käyttökokemus on kuitenkin miellyttävämpi ja esimerkiksi kirjausten kirjoittaminen helpompaa vähän suuremmilla tableteilla. Loppujen lopuksi käyttötarkoitus määrää soveltuvimman koon.

Kysymys 3: Nettiyhteys

 • Tarvitseeko sovellus nettiyhteyttä, vai toimiiko se myös ilman nettiä, eli off-line tilassa?
 • Jos laitteella on tarkoitus käyttää sovellusta vaihtelevissa paikoissa, kannattaa laitteeseen hankkia sim-kortti ja data-paketti.
 • Huomaa tabletin valinnassa se, että sim-kortin käyttö edellyttää, että laitteessa on sim-korttipaikka
 • Langattoman verkon, eli WLAN:in avulla netti voidaan helposti saada käytettäväksi sisätiloissa käytettäville laitteille - tällöin niissä ei välttämättä tarvita liittymää / sim-korttia ollenkaan.
 • WLAN:in avulla saatetaan saada selvästi nopeampi yhteys kuin liittymällä, varsinkin taajama-alueen ulkopuolella.
 • Etenkin kehnon kentän sijainneissa, esim. maan alla tai järeissä halleissa kannattaa tarjota nettiyhteys WLAN:in avulla


SwingIO -sovellus tarvitsee toimiakseen nettiyhteyden - joko laitteen oman liittymän kautta tai langattoman verkon avulla

Kysymys 4: Millaisissa käyttöolosuhteissa tablettia tullaan käyttämään?

 • Jos sovellusta käytetään ulkotiloissa, on laitteen valinnassa huomioitava myös sääolosuhteet ja lämpötilat.
 • Eri laitteet kestävät eri lailla kolhuja, naarmuuntumista tai putoamista - mieti olosuhteet etukäteen ja ota huomioon laitteen valinnassa.
 • Erityistä hygieniaa vaativissa kohteissa (esim. laboratorio tai elintarviketeollisuus) on laitetta voitava käyttää likaantumatta ja likaamatta laitetta. Tällöin voidaan käyttää erillistä suojakuorta ja/tai kosketusnäyttökynää.
 • Jos laitetta käytetään pakkasella ulkona tai muutoin erittäin kylmissä olosuhteissa, on tätä varten olemassa äärimmäisiä olosuhteita kestäviä tablettimalleja.
 • Erilaisten telineiden ja pidikkeiden avulla parannetaan tabletin käytettävyyttä esimerkiksi ajoneuvoissa tai muuten liikkuvassa työssä. Tabletin voi esimerkiksi kiinnittää trukin ohjaamoon tai erilliseen telineeseen.

SwingIO soveltuu moniin eri käyttötarkoituksiin, mm. kentälle ja tuotantotiloihin - käyttötavat on hyvä miettiä ennen laitevalintaa

Kysymys 5. Akun kesto - Kuinka kauan laitteen pitää olla toimintakunnossa latausten välillä?

 • Huomioi sekä valmiusaika että aktiivinen käyttöaika.
 • Kaikista edullisimmissa tableteissa saattaa olla käyttöaikaa latausten välillä vain tunnista kahteen, mieti missä ja miten usein laitetta pääsee lataamaan.
 • Tabletti voidaan asentaa myös kiinteästi esim. telineeseen, jossa se on koko ajan kiinni verkkovirrassa, eikä tällöin akun kestolla ole merkitystä.

Kysymys 6: Kuinka tasokkaan kameran tarvitset?

 • Monissa sovelluksissa saatetaan käyttää tabletin kameraa, halvimmissa tableteissa kameran taso voi olla aika huono.
 • Tarkista, että kamera on riittävän laadukas tarkoitusta varten - jos haluat ottaa esim. tarkkoja kuvia laatuhavainnoista, on kameran tarkkuus tärkeää.

SwingIO:n käytössä kuvien ottaminen saattaa olla keskeisessä roolissa, valitse tällöin laite, jossa on (ainakin kohtuullinen) kamera

Kysymys 7: Kuinka paljon tarvitset tallennustilaa?

 • Tarvitseeko sovellus itsessään tilaa - kuinka paljon, mitä sinne tallennetaan?
 • Jos tabletilla otetaan kuvia, ne vievät tilaa ellei niitä ladata suoraan sovellukseen.
 • Muistikortilla voit lisätä tallennustilaa, mutta aina laitteen muisti ei riitä esim. videon tallentamiseen kortille vaan se on tallennettava laitteen muistiin.

SwingIO on pilvipalvelu, eikä siksi kuormita laitteen tallennustilaa. Kirjaukseen on mahdollista ottaa kuva laitteen kameralla ilman että se tallentuu laitteelle.

Kysymys 8: Mistä ja miten laitteet ja tukipalvelut hankitaan?

 • Voit ostaa laitteet itse ja hoitaa tuki- ja asennustyöt itse jos osaaminen ja resurssit riittävät.
 • Laitteita voi hankkia myös leasinginä, jossa saattaa olla myös tukipalvelut mukana.
 • Laitteiden valinnassa kannattaa huomioida, että niitä on helpompi tukea jos laitteet ovat samanlaisia.

Tutustu kiinnostaviin ratkaisuihimme

Innostava työn uudistaja. Luomme asiakkaillemme tulevaisuuden työtavat, jotka lisäävät kilpailukykyä ja työn iloa.

Yhteystiedot

Schaumanin puistotie 10,
40100 Jyväskylä
Puh: +358 10 3472 600
Sähköposti:sales@netwell.fi

Ota yhteyttä
Netwell on osaProtaconia.